VM i Australien

VM i Benalla, Australien

PRESSEMEDDELELSE

Tre danske piloter svæver til VM Down Under

Tre danskere vil i bogstaveligste forstand forsøge at svæve sig til VM-guld, når der afholdes VM i svæveflyvning i Australien fra d. 8.-21. januar 2017 i Benalla, Victoria. Jan W. Andersen er den eneste af de tre danske VM-deltagere, som tidligere har vundet VM-sølv i 1999, og nu satser han på, at 2017 vil være lykkens år, hvor guldet kommer med hjem. Første og hidtil eneste gang, Danmark har fået verdensmestertitlen i hus, var i 1983, hvor Stig Øye vandt standardklassen.

De tre piloter som Dansk Svæveflyver Union (DSvU) har udtaget til at deltage i VM i svæveflyvning er  Jan W. Andersen, Nordsjællands Svæveflyveklub, Steen Elmgaard, Øst-Sjællands Flyveklub og Arne Boye-Møller, Herning Svæveflyveklub. Jan og Steen deltager i åben klasse og Arne Boye-Møller deltager i 18m klassen.

Det er i høj grad antallet af timer i luften, der afgør, om man kan være med blandt de bedste. Derfor er det heller ingen tilfældighed, at de tre VM-deltagere alle har mere end 2.000 timer i logbogen. Fælles for dem alle tre er desuden passionen for at svæve frit i luften og jagten på den næste termiske opadgående luftstrøm, der er altafgørende i ekstremsporten svæveflyvning.

Jan W. Andersen, 58, har taget VM sølv i 1999 og er dansk mester for 18. gang i 2016. Jan flyver i Nordsjællands Svæveflyveklub, som holder til på Gørløse Flyveplads. Jan begyndte sin svæveflyverkarriere i 1976, og han har konkurreret på eliteniveau i 40 år, og han har 3.000 timer i logbogen. Jan flyver en Binder EB29 i åben klasse.

Mere om Jan samt billede i høj opløsning, klik her.

 

Steen Elmgaard, 41, blev dansk mester i 2015 i 18m klassen. Han flyver i Øst-Sjællands Flyveklub, som har flyveplads i Kongsted ved Rønnede. Steen begyndte at svæveflyve i 1990 og fløj solo som 15 årig. Steen er eneste dansker, der har gennemført en 1.000 km opgave til en stor konkurrence. Steen har 2.200 timer i logbogen. Til VM flyver Steen i en Schleicher ASH 31Mi i åben klasse.

Mere om Steen samt billede i høj opløsning, klik her.

 

Arne Boye-Møller, 51, blev dansk mester for 8. gang i år. Og det var i 18m klassen. Arne flyver i Herning Svæveflyveklub, som har base på Skinderholm Flyveplads ved Sunds.  Han har svævefløjet siden 1988, og konkurreret de sidste 24 år. Til VM flyver Arne i en Jonker JS1C i 18m klassen.

Mere om Arne samt billede i høj opløsning, klik her.

 

Svæveflyene sejles til Australien fra Holland.  Svævefly er nemme at skille ad, og hvert fly har sin egen lukkede transportvogn, som er særligt indrettet til det specifikke fly og som nemt trækkes af en almindelig bil. Transportvognene med fly blev kørt til Holland, hvor flyene så er pakket i containere, som tager søvejen til Australien.

Den altafgørende faktor for afholdelse af et verdensmesterskab er vejret. Svæveflyvning kan kun finde sted når vejret tillader det, og i den australske sommer findes der optimale muligheder for godt svæveflyvevejr. Benalla ligger i den nordøstlige del af Victoria, ca. 210 km nordøst  for Melbourne, hvor terrænet giver gode muligheder for  udvikling af de termiske opadgående luftstrømme.

I alt 105 piloter i 3 klasser konkurrerer om VM titlerne. Vi hepper på Arne, Steen og Jan, som alle tre har potentiale til at vinde medaljer.

Svæveflyvesportens mange detaljer kan studeres her: Svæveflyvningens ABC (pixi-udgave)

Yderligere oplysninger:
Ulrik Friis, presseansvarlig, 4030 6339, presse@dsvu.net
Peter Eriksen, formand for DSvU, 2513 2767, formand@dsvu.net

Se VM’s officielle hjemmeside: wgc2017.com

Se resultater på Soaringspot.com

Danish Team på facebook