Forfatter:
Clemens Ceipek
Med tilladelse, oversat og redigeret af:
Chris Oxholm
Hvorfor anvende Condor?
Online multiplayer, termikflyvning i Alperne med et anden svævefly. Jeg flyver en Diana 2 (bemærk pinden i højre side). Condors flyvecomputeren viser hvordan flyet har fløjet i termikken samt det gennemsnitlige stig indenfor det sidste minut.
Svæveflyvning er en kompleks sport, med krav om færdigheder i de mange forskellige fagområder for at kunne blive dygtig. Hvor indgangs replikken er, at den bedste måde at udvikle disse færdigheder på er at flyve meget. Det er uden tvivl det rigtige.
Desværre er flyvning ofte ikke altid let, især for begyndere. I modsætning til erfarne piloter, der er i stand til at svæve på selv de små termikdage, har uerfarne piloter ofte brug for næsten perfekte betingelser for at flyve i længere til og dermed kunne blive endnu bedre. Hvis betingelserne ikke er store (f.eks. med svag termik, blæst osv.), bliver flyvningen ofte korte, og dermed forbliver træningen begrænset. Dette kan være frustrerende, og i betragtning af antallet af starter kan det blive dyrt.
Desværre giver mange nye piloter op på dette stadium. Faktisk viser statistikkerne fra min klub, Soaring Society of Boulder, at nye medlemmer, der flyver mindre end fem timer i deres første år, har mere end 50 % sandsynlighed for at afslutte deres nye hobby før deres anden sæson begynder – dette er en skam. Hvis der tænkes på den tid og de penge, der allerede er brugt i den grundlæggende uddannelse. Der skal overvejes: Dem der flyver mere end 5 timer i deres første år har en 80 % sandsynlighed for at fortsætte med sporten! Hvad kan nye piloter gøre for at kommer over de 5 timers forhindring?
Heldigvis er der en simpel, effektiv og billig måde at supplere den grundlæggende flyvetræning på og hurtigt udvikle mange af de nøglekompetencer, der er nødvendige som en svæveflyve pilot.
Det hedder Condor, en bemærkelsesværdig realistisk simulator for svæveflyvning. Hvis du allerede har en pc med et anstændigt grafikkort, er alt du har brug for software, et passende joystick og eventuelt pedaler til sideroret. Alt dette kan fås for omkostningerne svarende til nogle få flyslæbsstarter – se detaljer i bunden af dette indlæg. Jeg lover det er den bedste investering, som enhver håbende svæveflyver kan foretage!
For at undgå enhver misforståelse: Condor alene er ikke en erstatning for flyvetræning i virkeligheden. Men jeg har absolut ingen tvivl om, at det har reddet mig snesevis af rigtige starter og dramatisk øget min læringskurve som svæveflyvepilot.
Nedenfor er nogle eksempler på hvordan Condor kan hjælpe med hurtigt at udvikle evner. Disse færdigheder vil gøre dig i stand til at blive mere dygtige på kortere tid, du vil være mindre afhængig af perfekte dage, og du får mulighed for at få mere ægte svæveflyvningstid og erfaring hurtigere og der er lagt billigere.
Grundlæggende færdigheder
- Termik – termikgeneratoren i Condor er meget realistiske. Condor vil lære dig, hvor du skal finde det bedste løft, hvordan du kan centrere i stiget, og hvordan du flyver ensartede cirkler med konstant hastighed og en konstant vinkel. Disse færdigheder oversætter perfekt til den virkelige verden. Jeg er helt sikker på, at alle, der kan centrere en termikboble i Condor, kan gøre det samme i det virkeligheden. Af alle de grundlæggende færdigheder (ud over at starte og lande sikkert) er denne langt den mest afgørende, hvis du vil være i stand til at holde en oppe og flyve strækopgaver. Condor er det muligt at tilpasse vejret, at efter ens kunden og evner, dette være sig den gennemsnitlige bredde af termikken, hvor kraftig turbulens og vindhastighed – alt efter ens rutine.
Flyver langs højderyggen af Mount Nebo nær Nephis Lufthavn i Utah i 15 kt vestlige vind. Svæveflyet er en JS1.
- Bjergflyvning – Condor giver dig mulighed for at øve skræntflyvning under forskellige vindforhold og opleve effekten af læside turbulens og synke uden risiko. Ens første skrænt- eller bjergflyvning skal altid være med en instruktør, men noget nemmere at gå til med kendskab fra Condor.
- Bølgeflyvning – I den nyeste version af Condor er det blevet muligt at prøve bølgeflyvning, selv om det ikke er så realistisk, men som termisk og skræntflyvning. (Især rotorturbulens under bølgen er ikke særlig realistisk). Dog vil det at have prøvet i Condor hvordan der stiges i en bølge, være en god hjælp til den dag hvor en selv får mulighed for at komme med en bølge op i stor højde. Det skal siges at placering af bølgen i Condor er ganske realistisk, hvilket giver en grundviden om hvor stiget findes, dermed også hvordan der fastholdes stiget.
Oppe i over 18.000 fod (5,489 m) i bølge ved siden af en tynd lenticularis sky. Flyvningen er i Slovenien, som er standardlandskabet i Condor softwarepakken. Svæveflyet er en Duo Discus, et af standardflyene i Condor.
(Bemærk at positionen af skyerne under bølgen forekommer tilfældig som på en typisk termikdag.
- Start og landinger – disse færdigheder er faktisk svære at mestre i Condor end i virkeligheden. Hvis du kan følge slæbeflyet og sætte hjulet i Condor, vil du sandsynligvis have det en del nemmere i et ægte svævefly. Landing i Condor er også lidt mere vanskelig. En vigtig fordel ved Condor er, at du kan øve ting, som du ikke ville gøre i det virkelige liv som at tage ud og lande i ekstreme forhold.
En dag kan du finde dig selv i en situation, hvor du ikke har andet valg end at sætte din svævefly i en 25 kt sidevind. Hvilket kun klan anbefales at have øvet dette i en simulator.
Flyslæbsstart fra Nephi i en ASK 21 bag en Super Cub med 27 kts krydsvind. Du kan se svæveflyet drive til højre for midterlinjen på trods af at der holdes op i mod venden. Den maksimale tværvind i en ASK21 er 8 kts. Så det kan anbefales i virkeligheden, men sjovt at øve i Condor.
Avancerede færdigheder
Et positivt træk ved Condor er, at programmet oprindeligt blev udviklet til strækflyvning for svæveflyvere. Det betyder, at læringen ikke stopper med det grundlæggende i flyvning. Faktisk giver mulighed for at få avancerede færdigheder, som kan øves gentagende gange i Condor og som er vanskeligt at øve i virkeligheden.
Det at anvendelsen af flycomputer er blevet dagligdag, er det vigtigt at have et grundigt kendskab til udnyttelse af netop dette hjælpeværktøj når der flyve stræk. Derfor er flycomputeren en væsentlig del af Condor.
Flycomputeren i Condor er nem at bruge, og et fantastisk værktøj til opgaver, der her hjælper dig med at navigere rundt på opgaven, hurtige flyveberegninger og beregning hvor der er slutglid. Men endnu vigtigere giver Condor dig mulighed for direkte at forbinde din rigtige flycomputer med Condor. På denne måde kan du øve dig på at flyve bestemte opgaver ved hjælp af din egen flyvecomputer.
Mange af flycomputerne har en tendens til at være ret komplekse, hvor det ikke er optimalt at sidde og stirre på en skærm under den rigtige flyvning, for at forstå hvilke informationer der er, mens ens opmærksomhed skal være udenfor cockpittet.
Uden grundigt kendskab til at kunne udnytte alle informationerne fra flycomputeren, vil der være en sikkerhedsrisiko for dig selv og andre omkring.
Derfor er netop træning i optimal udnyttelse af computeren i Condor da det er uden risici.
Condor har en brugervenlig indbygget flycomputer, som er optimeret til FAI raceropgaver. Billedet viser ikke Condors flycomputer, men min personlige live-Audie-flycomputer, der er forbundet med Condor, og opsætning af en Turn Area-opgave (aka Assigned Area Task) i Nephi-scenen. Turn Area Tasks understøttes endnu ikke af Condor – Jeg tror, det er planlagt til en fremtidig opdatering. Min opgave på Oudie er baseret på den 3. dag hos Nephi Sports Class Nationals i 2018. Minimumstid er 4:00 timer. Flyet er på vej mod startcylinderen. Jeg har samplet nogle termiske og sætte MC til 8 kts, fordi dagen virker meget stærk. De fleste navigationsbokse viser ikke nyttige oplysninger, før jeg forlader startcylinderen og kommer i gang. (Hvis du er interesseret i at bruge en Oudie til Turn Area Tasks, er der en god tutorialher.)
- Strækflyvning. I Condor er målet at kunne flyve distance. Her er et af de vanskeligste aspekter ved strækflyvning passage af forskellige typer af terræn, især i bjergområder.
Her har det stor betydning at have det rigtige højde for at komme over en bjergryg, men også hvor og hvordan der bedst opnås den højde. - Nye landskaber. Condor har en meget engageret brugergruppe. Talentfulde personer har brugt mange timer på at udvikle fotorealistiske landskaber, dette være det helt flade landskab eller med bjerge. Her er de korrekte højdekurver, træer, byer, søer eller hav som der er i virkeligheden og hvor termikken beregnes som i virkeligheden.
Med de mange landskaber der er kommet og vil komme, er muligheden for reel træning, enten i ens eget lokalområde eller som forberedelse til ens ophold på en fremmede flyveplads, hvor de kunne være deltagelse i mesterskaber.
Eller som grunduddannelse af nye piloter, hvor kendskab et de lokale forhold trænes.De mange landskaber der findes kan downloades gratis fra Condor Clubs hjemmeside http://www.condor-club.eu/sceneries/197/
F.eks. kan der flyves i Danmark, de franske- østrigske- eller tyske alperne, New Zealand, Irland, Pyrenæerne, i forskellige dele af Amerika samt mange andre.
Det kan klart anbefales, at træne i det område hvor netop ens tur går til. - Svævefly. I Condor er der flere forskellige flytyper med som standard. Hertil er der mulighed for at købe yderlige flytyper.
De enkelte fly er yderst realistiske i forhold til præstationer, dette med eller uden vandballast.
Udenfor Condor er det usandsynligt, at du får chancen for at flyve et åbent cockpit Grunau Baby i åsen løft langs stejle norske fjorde. Det er sjovt at afprøve de forskellige flyveegenskaber hos forskellige svævefly.
Af typer kan bl.a. nævnes:
-
- ASK-21
- Blanik
- Duo Discus
- Diana2
- LS8neo
- Ventus 3 – 15 og 18m
- Antares
Det er muligt at flyve i de historiske fly, som f.eks.
-
- Schweitzer 1-26
- SG-38
- Grunau Baby
- Konkurrenceflyvning. Er efter min mening som er rigtig godt ved Condor, det at der kan flyves online sammen med andre piloter. Hvor det ofte er rigtig dygtige og erfarne konkurrencepiloter der flyves sammen med. Mange af dem er konkurrencepiloter i virkeligheden, og har deltaget i utal af mesterskaber. Dermed kan ens færdigheder testes i live-konkurrencer.
Efter endt flyvning kan flyvning analyseres og sammenlignes med de andre deltager på samme opgave, f.eks. hvor var tabet af dyrebare minutter på opgaven.
I onlineflyvningerne er der ofte 30, 40, 50 eller endda flere andre svævefly med, som alle kan ses live på skærmen.
Pointberegning er den samme som anvendes ved internationale konkurrencer, det vil sige 1000 points formatet.
Opgaverne kan være planlagt, som opfylder FAI reglerne eller baseret på Grand Prix formatet. Opgaverne kan være med regatta start – samme starttidspunkt for alle.
Det at være med i disse konkurrencer er lærerige og ganske sjove.
Dette er et billede af Dachstein-bjerget nær flyvepladsen Niederoeblarn i Østrig, hvor jeg først lærte at flyve svævefly. Det er taget fra et lignende perspektiv som omslagsbilledet på min blog ChessInTheAir.com. I Condor flyver jeg en LS8neo.
Begrænsninger af Condor. Som jeg forsøgte at beskrive, er Condor et fantastisk værktøj til at hjælpe den enkelte (fra nybegynder til den mere avanceret pilot) skærpe færdigheder og blive endnu bedre. Det er bemærkelsesværdigt realistisk, og næsten alle de færdigheder, der læres i Condor, kan overføres direkte til den virkelige verden. Når det er sagt, er det selvfølgelig en simulator, og som sådan har den visse begrænsninger, der er nyttige til at overveje og forstå.
Her er jeg på gitteret og venter på at blive aerotowed under et multiplayer online løb. Du kan vise / skjule en mappe med de andre konkurrenter med et tastetryk. Dette var et af de første online løb efter frigivelsen af Condor 2 og Diana 2 var den eneste 15m klasse svævefly understøttet på det tidspunkt. I mellemtiden kan du også flyve en Ventus 3 i 15m konfiguration.
- Der er ingen g-kræfter. Naturligvis. Du sidder i din stol foran computeren, og du kan ikke føle at stig eller synk. Så du er nødt til at finpudse disse færdigheder i det virkelige liv. Der er ingen erstatning.
- Condor har en realistisk beregning af termikken, bjergside-stig, og i noget mindre grad – bølge-stig.
Desværre er der ikke vejrfænomener som regnbyger, fronter, eller søbrisefronter. En begrænsning, især når du bruger Condor som et træningsredskab til nye svæveområder, hvor nogle af disse fænomener er typiske. - Med Condor her der kontrol over vejrindstillingerne – skal vælges før hver flyvning, Altså hvor stærk vinden er og med hvilken variabler, hvor stærke termikken er, hvor inversionslaget er, dermed skybasen eller at der er tørtermik. Valg af bølger og hvor stærk, osv.
Men der er ikke mulighed for tordenvejr, tornadoer eller orkaner, eller heller ingen nedbør, dvs. ingen sne, hagl eller endda regn. Condor-vejr er altid svæveflyve vejr.
Den største vindstyrke ved overfladen er 50 km/t (lige under 27 kts).
Farligt vejr er naturligvis noget, du virkelig skal tænke over og planlægge i det virkelige liv. Condor vil ikke lære dig det aspekt. - Der er ingen luftrumsbegrænsninger, Condor giver dig mulighed for at oprette strafzoner og derved simulere luftrumsbegrænsninger, men generelt kan du flyve hvor som helst.
- Du kan chatte med andre piloter online, men at lære den rigtige radioprocedure må foretages på anden måde.
- Nogle af styregrejer er forskellige fra et ægte svævefly, medmindre du opbygger dit egen cockpit med autentiske og mekaniske håndtag, f.eks. flaps-, bremse-, hjul-, udløserhåndtag osv. Nogle klubber har faktisk gjort det, men det er ikke nødvendigt til hjemme brug.
Der kan fint anvendes en blanding af taster på tastaturet og joystickknapper til disse funktioner. Det anbefales, at bruge et godt joystick og gerne pedaler til sideroret. Anvendes Condor som et træningsredskab til rigtige svæveflyvning, anbefales at de enkelte håndtag anvendes på en realistisk måde, så brug af de enkelte håndtag i cockpittet bliver en rutine. - Dit liv er ikke i fare. Dette er ikke kun en stor fordel, men det er også en begrænsning. Der er ingen tvivl om, at du sandsynligvis vil tage flere risici i Condor, end nogensinde vil tage i virkeligheden (et eksempel er skærmens billede af bjergpasset, (se tidligere i dette indlæg).
Du vil ofte se andre piloter løbe store risici i online konkurrencer, hvor en eller flere af konkurrenterne deres fly flyver sammen eller at vingerne flyve af – som i mange tilfælde ville være dødelige i det virkelige liv.
Condor er meget fristende i denne henseende, for at opnå dyrebare sekunder vil passage af et bjergpas med kun et par meter til overs, flyves mellem skyer i nærheden af bjergsiden eller flyve i en termikboble med mange andre og hvor der flyve ekstremt tæt. Minder jeg mig selv om hver gang, når jeg antager en risiko i Condor, vil jeg være villig til at tage samme risiko i det virkelige liv.
Disse begrænsninger er reelle som bør forstås og respekteres, men de bør på ingen måde afskrækkes fra at bruge Condor – ikke kun som et spil – men som et værktøj til at øve forskellige flyveteknikker som forberedelse til ægte svæveflyvning.
Hvad skal der til for at flyve i Condor?
I det mindste har du brug for softwaren og en computer. Se anbefalede systemkravene her.
Efter min opfattelse ser en glimrende opstilling sådan ud:
- En computer med en god størrelse skærm og et hurtigt grafikkort, der understøtter Condor i høj opløsning. Du kan få alle træningseffekterne på en mindre skærm og med et næsten ikke tilstrækkeligt grafikkort, men oplevelsen er naturligvis meget bedre, hvis du har en god computer.
Condor kræver Windows, men det kan også køre på en Mac, der startes op som et Windows-emulatorprogram. Condor kan udnytte flere computerskærme. Ønskes at flyve i forskellige scenerier (landskaber) – kan klart anbefales – er det nødvendigt at have Condor installeret på en meget stor harddisk, fordi de fotorealistiske scenerier fylder meget, nogle er større end 50 GB. Så med adgang til alle landskaberne er 750 Gb hurtigt brugt.
Der kan dog vælges at installere Condor og alle scenarierne på samme computerdrev – den nemme løsning – eller vælge en ekstern harddisk til de landskaber der ikke flyves så ofte, og kopier landskabet til Condor biblioteket når der er behov. - Joystick. Det bedste er sandsynligvis Microsoft Sidewinder Force Feedback 2 som har feedback fra de enkelte ror. MS Sidewinder fungerer og føles ligesom en ægte pind. Kræfterne afhænger af lufthastighed og højde, og pinden vil endda angive rystelser i stall situationer, ligesom i virkeligheden. Uanset hvilken joystick der bruges, giver Condor dig mulighed for nemt at programmere de enkelte tastatur- og joystick-knapper som håndtagene efter eget ønske – men vil dog anbefale at anvende standard tastatur-knap-indstillingerne, da det vil være nemt at få hjælpe fra andre Condor piloter.
- Siderorspedaler. Der er flere tilgængelige og sandsynligvis vil nogen af dem fungere godt. Jeg bruger T-Rudder MKIV pedaler fra KBSim, som er tunge og robuste og fungerer meget godt. Men billigere vil helt sikkert gøre det fint.
- Virtual reality-headset, som TrackIr 5 Optical Head Tracking, hvilket er hvad jeg bruger mig selv. Dette er ikke afgørende, men det gør en meget stor forskel. Det giver mulighed for at flytte dit hoved for at styre det, du ser på skærmen. Hvis du vil se ud over venstre vingetip, drejer du blot dit hoved lidt til venstre som du ville i virkeligheden, og skærmen vil bevæge sig lige som du bevæger dit hoved. Har du ikke et VR-headset, kan anvende knappen øverst på joysticket. Fordel med et VR-headset er at det er en del nemmere at flyve sammen mange andre i samme termikboble, hvor risikoen bliver mindre for at kollidere med andre svævefly.
Vær opmærksom på at nogle kan blive ”flyve-syg” ved at anvende VR-headset – så prøv dig frem. - Condor har en indbygget flycomputer, der er nem at bruge og specielt designet til Condor. Det vil hjælpe dig med navigation, centrering af termikboblen og lære dig alt hvad du behøver at vide om MC-hastighed, flyve, slutglid, ankomsthøjde osv.
- Højtaler eller et headset, det sidste kan klart anbefales, medmindre man bor alene. Jeg lover, at et pippende variometer fra din computer vil irritere alle omkring dig på ingen tid.
Du har måske allerede flere af de nødvendige ting. Kan selv med få penge (600-1200 kr.) komme i gang med at flyve Condor. Ses denne udgift i forhold til et antal startgebyr i klubben og i forhold til hvilke træning der kan opnås er det billigt – en investering.
Bemærkning: Denne artikel afspejler min personlige mening og er ikke urimeligt påvirket af nogen andre. Jeg har især ingen forbindelser med eller økonomisk interesse i og modtager ingen fordele ved salg af Condor, Cumulus Soaring eller noget af de anbefalede hardware- eller softwareprodukter.